VAD VI GJORT HITTILLS

Man kan ju undra vad vi gör. Här kan du, med principen “senast överst”, få reda på det! Vårt mål är att skapa gemenskap och en ny plattform för alla i Läjet att träffas och verka tillsammans.

Upprustning av södra delen av Svarthalls-rundan

Med hjälp av många ideella krafter har vi nu rustat upp och på vissa ställen breddat den södra delen av Svarthalls-rundan. Stort tack till alla frivilla som ställt upp!

Nu tänker vi att både barnvagnar, rullatorer, permobiler o annat på hjul ska kunna komma fram och att fotgängare o löpare kan njuta av utsikten i stället för att kolla ner på vart man ska sätta fötterna.

 

Promenadstig med grus

Soldäck och toaletter på piren

Tack vare den stora uppslutningen av medlemmar i vår förening, blandat med ett visst mått av envishet från styrelsens sida förstås, har vi tillsammans med Varbergs kommun nu äntligen fått till ett stort fint soldäck ute på hamnpiren!

Även nya toaletter med en utomhusdusch och spolmöjligheter finns vid pirens början nu. Toppen, tycker vi!

 

Två bilder av offentlig toalett - fasad och inredning

Turistkarta över Träslövsläge 2021, 2022 och 2023

Efter första årets premiär för turistkartan över Läjet med omnejd, var det naturligt att fortsätta med en nya versioner under 2021, 2022 och 2023.

Nu var vi mer förberedda och hade kartorna klar i början av juni månad för utdelning bland våra medlemmar och olika butiker, hotell, campingar, B&B, turistbyrån med flera ställen i Varberg och runt omkring.

Vi har också fått med ännu fler företag, vilket är väldigt roligt! Hoppas att ni tycker om den och att den kommer hjälpa våra turister hitta rätt, men även så de som bor här hittar till våra underbara verksamheter.

Planteringskrukor på piren 2021

Under våren 2021 piffade vi till i hamnområdet med hjälp av inskaffade träkrukor modell större och lite växtlighet. 

Alltid lika roligt och tacksamt att pynta upp lite och låta ögonen få vila på något vackert och trivsamt på vägen förbi. 🙂

Nätverksdekaler och informationsskyltar över Träslövsläge 2020

Efter arbetet med den nya turistkartan tidigare under 2020, blev en naturlig följd att utefter denna skapa ett antal informationsskyltar med kartan att placera ut på fyra ställen i samhället.

Medel till skyltarna samt även medlemsdekaler till företagen i nätverket, sponsrades av Region Hallan/Landsbyggaredagen. Detta skedde  genom vår medlem Johnssons Gård, som i egenskap av finalist till priset som Årets Enterprenör i Halland, fick uppdraget att satsa pengar i något projekt som främjar företagandet på landsbygden och som stärker gemenskapen och samarbeten. Tack!

Det blev också riktigt bra och vi får på detta vis något att bygga vidare på framöver när vi behöver göra nya uppdateringar av materialet.

Filmer om Träslövsläge 2020

Som ett led i att öka kännedomen om Träslövsläge – både vår livsstil, företagande och historia, sökte (och fick) vi medel för att skapa några filmer om orten.

Så under sommaren 2020 fick Jonas Carlberg på JECT Studio i Träslövsläge åter uppdraget att filma och dessutom redigera ihop fem filmer med olika inriktningar, för att visa på en del av den variation av verksamheter vi har här. Se alla filmerna i vårt galleriet.

Länk till Galleriet

Turistkarta över Träslövsläge 2020

Under våren och sommaren 2020 arbetade vi med att skapa en turistkarta över Träslövsläge och dess omnejd. Efter lite “gupp på vägen”, var den klar för distribution i mitten av juli och lämnades då ut till olika butiker, hotell, campingar, B&B, turistbyrån med flera ställen i Varberg och runt omkring.

 

Hoppas att ni tycker den är lika bra som oss och att den kommer hjälpa våra turister hitta rätt, men även så de som bor här hittar till våra underbara verksamheter.

Jul på Läjet 7/12-2019

Vår första julmarknad gick av stapeln. Vi fick frågan ifrån TLIF (Träslövsläges idrottsförening) om vi ville överta jul i Bödesboa, de ville inte driva den vidare. Vi tog över men gjorde det på vårt egna vis.

  • I samarbete med Joels Brygga hade vi eventet där.
  • Det var 15 st utställare som sålde mat och hantverk inklusive julgransförsäljning.
  • Medlemslotteri – vi blev 65 nya medlemmar i föreningen den dagen.
  • Peter Börjesson höll i en historieföreläsning av Läjet och jul i Halland.
  • Vår egen luciakör som sjung så fint för oss, sedan kom tomten och hälsade på, barnen fick en godispåse.

Det kom väldigt många besökare till eventet vilket vi är väldigt glada över!

Jonas Carlberg på JECT Studio filmade en del under dagen – både juldopp, själva marknaden och vår söta barnkör. Här kan du se hur mysigt vi hade det. På återseende!

Sommarkickoff 7/7-2019

Då anordnade vi en sommarkickoff ute på piren för att visa upp vad som hade skett ute på piren. Genom våra samtal med Varbergs Kommun fick vi dem till att börja resan med utveckling ute på piren på Läjet. Redan nu har vi fått nytt underlag ut så det är lättare för alla att komma ut på piren. Framför allt för de med rullator, rullstol och barnvagn. Röjde upp i området, en ny toalett sattes på plats, fler bänkar, papperskorgar, cykelställ och lite växter.

Destination Läjet bjöd på korv med bröd, musikunderhållning av Calle Karlsson, invigningstal av Pernilla Nilsson det var ca 50 personer som kom på eventet.

Workshop med företagen 14/4-2019

Tanken med den workshopen var att få företagen att samarbeta sinsemellan, göra event ihop, nätverka. Se varandra som tillgångar, tillsammans är vi starka. Det kom ca 10 olika företag som tillsammans skapade en struktur på hur vi skulle kunna göra något tillsammans. Det bestämdes att vi ska ha två nätverksträffar per år där vi får möjlighet att planera vad för gemensamma aktiviteter som vi ska göra, men även andra saker.

Workshop 2/9-2018

En workshop anordnade på Joels Brygga för allmänheten, vi hade delat ut flyers till alla brevlådor på Läjet med information angående workshopen. Det kom ca 50 st. Syftet med workshopen var att få in idéer angående utveckling av hamnen/piren ifrån lokalbefolkningen.

Det var 5 st utvecklingsområden som vi jobbade med.

  • Vägen ut till piren

  • Badbryggan

  • Området mellan hamnen till snäckstranden

  • Parkeringsområdet vid hamnen

  • Hopptorn på piren

Vi fick in jättemånga bra förslag som vi sedan sammanställde och gick med till kommunen för att visa detta är vad Läjets befolkning vill ha. Det var här vår riktiga start började.

Start av Destination Läjet april 2018

Jan 2018 bjöd Pernilla Nilsson in till ett möte med olika personer som hon både kände och inte kände för att presentera ”Destination Läjet.” Det var 12 st som kom och 6 av dem nappade på idéen. Vid start var det 7 st personer som började planera vad vi ville med föreningen Mål och Syfte.