ANSLAGSTAVLA

På denna sida lägger vi ut information från möten vi varit på och annat vi vill dela med oss av till alla intresserade.

Möte med destinationsnäringen 30 januari 2024

Några gånger per år bjuder Näringlivs- och destinationsbolaget i Varberg (NOD) in till dialog mellan alla kluster i och runt om i Varberg. Detta är anteckningar från träffen den 30 januari.

Agendan för dagen berörde vad som är på gång i Varberg 2024

 • Åkturen kommer att åka sommartidtabellen.
 • Mountenbikeslingor i Åkulla invigning 27 april.
 • Grimeton utveckling av världsarvet. De har börjat med ett lokalt nätverk. 100 års jubileum 2025.
 • Kattegattleden – inget nytt.
 • Apelviken – en fantastisk ny destinationslekplats. Stormhuset har påbörjats. Kommunen bygger marken runt om.
 • Fästningsbadet kommer att bygga toaletter under 2024.
 • Upprustning av Socitetsparken – mest troligt 2025.
 • Tågtunnel och tågstation – invigning början av juli 2025.
 • Fågelbacka nytt naturområde, nytt utkikstorn kommer byggas. Prins Julians lekplats invigning juni 2024 Havsörnstema.
 • Wallstreet festival – Konstfestival som Varberg tillsammans med bl.a. Skellefteå kommun och Nacka kommun väljer att delta i. Juni-aug 2025.
 • Många evenemang med artister, bl.a. Veronica Maggio.

Nyheter i nätverket

Smaka på Tvååker – Varje söndag i juli kommer det finnas en hantverksmässa på plats. Ägare Bergströms teer. 37 medlemmar. Ska ha en julmarknad på Varbergs fästning 30 nov. Hantverk på radiostationen i Grimeton på långfredagen.

Norr om Varberg – Sökte pengar 500 000 kr och fick dem. Har en kreativsgrupp där de får in flera idéer. Derome ska ha ett bilrally. Företagarna har växt och anställt. Man ska se konkollegor i stället för konkurrens.

Åkulla bokskogar – Ordförande sedan två år: “Vi har 55 medlemmar allt från privat personer, markägare, företag. Driver Åkulla Outdoor. Sökte pengar för Destination Åkullas Bokskogar via Lider 900 000 kr och markägarna går in med 250 000 kr. Utöka utbudet, bli en nationell destination. Vandring, cykling, skidåkning utomhus aktivitet. Vårt mål är att vi ska bli Sveriges största outdoor verksamhet. Utbildning inom digitalisering och destinationsutveckling. Åkullaveckan 7-9 juni har vi ambitionen att göra olika aktiviteter med olika aktörer. Historisk vandring bockstensturen. SM i utohusmatlagning hos Åkulla outdoor, vinguidning på Ästad, fårfamsaktivitet på Öströö. Visit Varberg har beslutat att ge Åkulla 100 000 kr till utveckling.”

Kungsäter Gunnarsjö – “finns leder på ca 3 mil, har problem att vi inte har vandringsleder runt boningshus ett val vi har gjort att vi inte vill det. Har ett vindskydd, där är bokade besök ca 50-60 st per år.”

Framtidens turistservice

Öppen turistinformation har manglats i många år. Nu provas det att stänga turistinformation till sommaren. Servar er med kartor m.m. Möjlighet att komma ut till anläggningarna att prata. Det gjorde varken till eller från om vi stod där. Min kunskap kan jag nå till de som jobbar inom branschen. Hur man hittar i Varberg. En digital värdskapsutbildning håller på att sättas ihop nu.

Nästa möte i mars.

Möte Destination Läjet 30 november 2023


På detta möte gästades vi av NOD:s nytillsatta landsbygdsutvecklare som berättade om kommande planer, tips och om sin roll. Vi pratade även kort om uppdatering på övriga actions och projekt.

Rollen som landsbygdsutvecklare
Elisabeth är ny på kommunen (NOD) och har tagit över efter landsbygdsutvecklare Ulrika, som tidigare innehade rollen. Elisabeth kommer agera som lots och har ambitionen att starta en sorts samhällsbyggnadsfunktion där flera förvaltningar blandas in i en och samma fråga för att kunna effektivisera arbetet.

Aktiva landsbygdsprojekt på kommunen
Det finns ett aktivt EU-projekt som heter “Mobilitet på landsbygden”, där de ska kolla på mikromobilitet med fokus på knutpunkt.

Det betyder att de analyserar områden för mobilitet. Exempelvis kanske det behövs en pendelparkering i Tvååker? Utforska cykelstråk, i syfte att öka den hållbara trafiken m.m. Detta ska testas på tre olika orter med tre olika metoder för att komma fram till den bästa lösningen. Projektet sträcker sig till 2026. Samarbeten med orter i Norge och Danmark. 

Byggnadsprojekt
Det finns en samlad sida för att se hur Varberg växer och vilka planer kommunen har här: Träslövsläge | Varbergs kommun. “Västra kuststammen” är det projekt som många andra är beroende av, så det behöver bli klart först.

Övrigt

 • Vi pratade om önskemålet om en ny brygga vid piren där dialog förs med kommun och eventuell leverantör.
 • Varberg kommer vara en av ca 13 kommuner som går in i projektet Wallstreet – en festival för offentlig konst i syfte att aktivera grannar och konstnärer för att berätta historia om en plats via konst.
  Vi på Destination Läjet också engagerade i detta projekt och vi återkommer med mer information om vad detta kommer innebära. Under tiden kan du gilla och följa vår facebooksida Wallstreet pau Läjet där mer information kommer.
 • Elisabeth tar med sig frågan om ett 7:27-möte i vår bygd – de har beslutat sig för att genomföra ett sådant under våren. Vilka frågor och funderingar vill du i så fall föra fram till kommunen på ett 7:27-möte?  Bidra till agendan via vårt formulär.

Möte med destinationsnäringen 11 okt 2023

 

Några gånger per år bjuder Näringlivs- och destinationsbolaget i Varberg (NOD) in till dialog mellan alla kluster i och runt om i Varberg. Detta är anteckningar från träffen den 11 oktober.

En dialog om hur sommaren varit inleddes där alla närvarande gick igenom när platserna haft som mest besök samt varifrån dessa besökare kom.

Närvarande på mötet
Förutom representanter från NOD och Destination Läjet fanns följande representerade Smaka på Tvååker, Åkulla bokskogar, Krögarföreningen, Norr om Varberg, Destination Apelviken, Hotellgruppen, Vännerna i Viken och Kungsäter byalag.

 

Tips för att underlätta för företagare
För att få hjälp i din marknadsföring kan du kostnadsfritt registrera ett evenemang på visitvarberg.se – det kan gälla en konsert, tipspromenad, julbord eller liknande.

 • För företagare i Halland finns den kostnadsfria ”Timbanken” att tillgå vi Varberg kommun. Det är en samling konsulter som ger fem timmar kostnadsfria konsulttimmar till dig som företagare. Om man som enskilt företag inte vill ta del av detta kan möjligheten att gå ihop med andra företag vara en väg framåt. Det gäller i olika frågor såsom: affärsplan, ekonomi, avtal och juridik, offentlig upphandling, varumärkesarbete, CSR mm. Läs mer: https://naringsliv.varberg.se/sidor/service/timbanken.html
 • Regionen har ett sk. ”översättningsstöd” fär man kan få 35% av investerad summa. Läs mer: https://foretag.visithalland.com/stod/oversattningsstod-2/

                            

Om sommaren 2023 i Varberg
Generellt sett har man som företagare haft en sommar med mycket besök under juni, augusti och september med en svacka i juli. Men det skiftar också mellan klustrerna och de enskilda företagarna men det är det man kan se generellt. Man ser också att besökare från Norge och Tyskland minskat en aning.

 

Övrigt

 • Vi gick igenom ”Destinationsplanen” (https://naringsliv.varberg.se/sidor/nods-uppdrag/destinationsplan.html ) för Varberg där vi pratade om följande:
  – Målet om gästnätter kommer justeras enligt överenskommelse med gruppen om 1 miljon gästnätter till 2028 och 1,2 miljoner till 2030.
  – Varberg ligger redan högt i ”cityindex” med jämförbara städer. Varberg siktar mot ”Årets stadskärna 2026”.
 • Det finns ett mål om ”Starkare och fler besöksnäringskluster” – läs mer om detta på hemsidan: https://naringsliv.varberg.se/sidor/nods-uppdrag/destinationsplan/artiklar/natverken.html
 • NOD berättar att det nödvändigtvis inte behöver bli fler kluster men ändå starkare.
 • NPS – är en score för vad man tycker om sin destination. Varberg kommer inte delta i dessa varje år men ligger på ca 6-8 plats av 100. Endast större destinationer såsom Sthlm, Göteborg, Gotland och Öland ligger före, vilket är ett gott betyg!

 

Nästa möte i januari.